EKONOMİ Haber Girişi : 16 Ocak 2024 13:32

Diyarbakırda üretilen kokoreç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Diyarbakırda üretilen kokoreç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor
Diyarbakırdaki kokoreç üretim tesisi, Almanya, Avusturya, Makedonya, İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Firma,
Diyarbakırda üretilen kokoreç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor Diyarbakırda üretilen kokoreç Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

Diyarbakırdaki kokoreç üretim tesisi, Almanya, Avusturya, Makedonya, İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Firma, kokoreçin yanı sıra sosis ve salam kılıfı ile ameliyat ipi de ihraç ediyor.
Ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılığın yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Türkiyenin et ve süt ürünleri ihtiyacının önemli bir bölümünü Diyarbakır karşılıyor. Diyarbakırda bölgenin en büyük kokoreç üretim tesisi de yer alıyor. Sur ilçesi Çarıklı beldesinde bulunan kokoreç tesisi, günde yaklaşık 15 ton üretim yapıyor. Üretilen kokoreçler pişirilip derin donduruculara atılıyor. Günü geldiğinde derin dondurucudan çıkarılan kokoreçler, Avrupa ve Türkiyenin birçok iline gönderiliyor.
Bölgede 700 kişinin istihdam edildiğini söyleyen kokoreç üreticisi Lokman Kalçık, yaklaşık 20 yıldır sektörde çalıştığını belirtti. Kokorecin yanı sıra sosis ve salam kılıfı ile ameliyat ipinin da ihracatını yaptıklarını ifade eden Kalçık, Şu an Türkiye geneline kokoreç yapıp dağıtıyoruz. Avrupaya sosis ve salam kılıfının yanı sıra ameliyat ipliği de gönderiyoruz. Diyarbakırda üretilen kokoreç Türkiyenin günlük yüzde 30unu karşılayacak şekilde denk geliyor. Ürettiğimiz kokoreci İstanbul, Antalya, Ankara, Karadeniz illerine, yani Türkiyenin hemen hemen tüm illerine gönderiyoruz. Diyarbakırda kokoreç üretmemizin bir sebebi de boşluk vardı ve biz bu boşluğu değerlendirdik. Diyarbakırda ciddi bir kokoreç üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 700 insan bölgemizde kokoreç sektöründe istihdam ediliyor dedi.
Kalçık, Kokorecimiz sadece Türkiye değil, Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Almanya, Avusturya, Makedonya, İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine gönderim sağlıyoruz. Toplam Diyarbakırın günlük kokoreç hacmi 10-15 ton arasında değişkenlik gösteriyor. Bu da Türkiyede üretilen kokorecin yüzde 30una denk geliyor diye konuştu.
Kokoreç için bölgede yeterli üretim olmadığını dile getiren Kalçık, Diyarbakırda maalesef küçükbaş hayvan yetmiyor. Şu an yetmediği için Gaziantep, Batman, Van, Bingöl, Malatya gibi çevre illerden Diyarbakıra bağırsak akışı oluyor. Eskiden tam tersiydi. Diyarbakırdan Gaziantep ve Adanaya bağırsak gönderiliyordu. Ama şu an o bölgelerden Diyarbakıra bağırsak geliyor. Güneydoğuda kesilen tüm hayvanların bağırsağının Diyarbakırda toplandığını söyleyebilirim dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.