DÜNYADAN Haber Girişi : 25 Ocak 2024 14:50

İngiltere, 150 yıl önce yağmaladığı tarihi eserleri Ganaya iade ediyor

İngiltere, 150 yıl önce yağmaladığı tarihi eserleri Ganaya iade ediyor
İngiltere 150 yıl önce Ganadan yağmaladığı ve British Museumda bulunan Asanthi (Asante) Krallığına ait tarihi eserleri iade edeceğini açıkladı.İngiltere

İngiltere 150 yıl önce Ganadan yağmaladığı ve British Museumda bulunan Asanthi (Asante) Krallığına ait tarihi eserleri iade edeceğini açıkladı.
İngiltere, Afrika ülkelerinden sömürü dönemlerinde kaçırdığı tarihi eserleri geri göndermeye devam ediyor. İngiltere 150 yıl önce Ganadan yağmaladığı ve British Museumda bulunan Asanthi (Asante) Krallığına ait tarihi eserleri iade edeceğini açıkladı. Altın barış çubuğunun da aralarında bulunduğu 32 tarihi eserin iade edileceği açıklanırken bu parçaların 17sinin Victoria ve Albert Müzesinde (V&A), 15inin ise British Museumda bulunduğu ifade edildi. Geri verilecek tarihi eserler arasında İngilizler ve Asanthi Krallığı arasındaki 19. yüzyılda çıkan savaşlarda ele geçirilen kılıç ve kralın ruhunu temizlemekle görevli memurların taktığı altın rozetler bulunuyor. Tarihi eserler, Gananın güney bölgesinde bulunan ve Asanthi bölgesinin de başkenti kabul edilen Kumasideki Manhyia Sarayı Müzesinde sergilenecek.
Gana tarafından yapılan açıklamada iade kararının memnuniyetle karşılandığı ve bu kararın İngiltereye yönelik yıllardır süren öfkenin ardından yeni bir kültürel işbirliği getireceğini umduğunu söyledi.
İngilteredeki müzelerde aralarında Asanthi Krallığının en ünlü parçası olarak kabul edilen altın bir tacın da bulunduğu Ganaya ait çok sayıda tarihi eser bulunuyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.