DÜNYADAN Haber Girişi : 03 Şubat 2024 14:29

Irak hükümeti: ABDnin saldırısında 16 kişi öldü, 25 kişi yaralandı

Irak hükümeti: ABDnin saldırısında 16 kişi öldü, 25 kişi yaralandı
Irak hükümeti, ABDnin Irakta İran destekli milis gruplara yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 16 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Irak hükümeti: ABDnin saldırısında 16 kişi öldü, 25 kişi yaralandı

Irak hükümeti, ABDnin Irakta İran destekli milis gruplara yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 16 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı ise ABDnin hava saldırılarının mevcut çatışmayı tehlikeli bir şekilde körüklediği ifade edildi.
Irak hükümeti, ABDnin Ürdündeki saldırıya karşılık Irakta bulunan İran destekli Şii Haşdi Şabi güçlerine gerçekleştirdiği misilleme saldırısının bilançosunu açıkladı.
Irak Hükümeti Sözcüsü Basim el-Avvadi tarafından yapılan açıklamada, "ABDnin Anbarın Akaşat ile el-Kaim kasabalarındaki güvenlik güçlerimizin yanı sıra sivil yerleşim alanlarını hedef alan saldırıları sonucu aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi de yaralandı" ifadelerini kullandı. El Avvadi ayrıca ABDnin saldırıdan önce Irak hükümetini bilgilendirdiği yönündeki açıklamaları da yalanladı. Saldırının barış ve istikrarı sağlama çabalarını baltaladığını ve Irak ile bölgenin güvenliğini uçuruma sürüklediğini vurgulayan El-Avvadi, Irak hükümeti topraklarının hesaplaşma alanı olmasını reddettiğini yinelerken, uluslararası toplum tarafından kendisine verilen görevlerden ve yetkiden sapan koalisyon güçleri, Irakta güvenlik ve istikrarın tehdit edilmesine sebebiyet vermektedir ifadelerini kullanmıştı. Haşdi Şabi Anbar Operasyon Komutanlığı da ABDnin düzenlediği saldırıda 16 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını belirtti.

Suriyeden açıklama
ABDnin Irak ve Suriyeye gerçekleştirdiği saldırılara Şamdan da tepki geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABDnin saldırılarının uluslararası barışı ve güvenliği tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada, "ABDnin saldırıları Orta Doğudaki çatışmayı çok tehlikeli bir şekilde körüklüyor" ifadeleri kullanıldı. Saldırılarda ayrıca çok sayıda asker ve sivilin öldüğü vurgulandı.

ABD, Ürdün saldırısına misilleme olarak Irak ve Suriyedeki İran bağlantılı milisleri vurmuştu
ABD Başkanı Joe Biden, ABD askerlerinin bulunduğu Ürdünün Suriye sınırındaki "Kule 22" adlı üsse geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve 3 askerin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan İran destekli milis grupları sorumlu tutmuş, saldırıya güçlü bir şekilde yanıt verileceğini vurgulamıştı.

85ten fazla hedefi vurmuştu
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından gece saatlerinde yapılan açıklamada, ABD güçlerinin Irak ve Suriyede İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücüne bağlı milis gruplara karşı hava saldırıları gerçekleştirdiği duyurulmuştu. ABD askeri kuvvetlerinin aralarında ABDden havalanan uzun menzilli B-1 bombardıman uçaklarının da bulunduğu çok sayıda savaş uçağıyla 85ten fazla hedefi vurduğu, 125ten fazla hassas güdümlü mühimmat kullanıldığı belirtilmişti. Vurulan tesisler arasında komuta ve kontrol merkezleri, roketler, füzeler, insansız hava aracı depoları, lojistik ve mühimmat tedarik tesislerinin yer aldığı kaydedilmişti. Vurulan 7 tesisten 4ünün Suriyede, 3ünün Irakta olduğu öğrenilmişti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.